In een eerbetoon aan de mensen die het afgelopen jaar uitzonderlijke inspanningen hebben geleverd om de band tussen boeren, tuinders, vissers en burgers te versterken, werd op maar liefst negen verschillende locaties in Nederland de Waarde-Ring uitgereikt. De Waarde-Ring vertegenwoordigt een provinciale eerbetoon binnen het kader van Dutch Food Week, de nationale week van ons eten. Deze onderscheidingen werden in elke provincie aan drie bijzondere individuen toegekend. De uitreikingen werden geleid door verschillende gedeputeerden, die namens hun provincie de erkenning overhandigden.

 

  • Provincie Utrecht

Op maandag 9 oktober nam gedeputeerde Mirjam Sterk het podium om haar waardering uit te spreken voor Cor Holtackers van Het Lokaal, Max van Tilburg van Hof van Gunterstein en Ramona Schalkwijk van Bloemenweidemelk.

 

Op vrijdag 13 oktober werden er in maar liefst zes verschillende provincies Waarde-Ringen uitgereikt.

  • Provincie Friesland

Freerk Visserman de visserman, Ruben Schippers de chef-kok bij Omke Jan, en Folkert Botma een agrarisch ondernemer en oprichter van Botmas, hebben de onderscheiding overhandigd gekregen van gedeputeerde Femke Wiersma.

  • Provincie Overijssel

Stephan Rientjes de varkenshouder en akkerbouwer, Winny en Arjen van Buuren van landgoed Velhorst en Sanne en Christian Klein Koerkamp van biologische stadsboerderij Heerlijkheid Linde kregen de Waarde-Ring van gedeputeerden Gert Harm ten Bolscher en Maurits von Martels.

  • Provincie Gelderland

Gedeputeerde Harold Zoet sprak zijn waardering uit voor Richard Hardeman van De Groenerie, Catrien Weijers van melkveebedrijf De Genders en Rob Nieuwenhuis van ZONvarken.

  • Provincie Drenthe

Gedeputeerde Willemien Meeuwissen reikte de Waarde-Ring uit aan Alie Jobing-Buurman van de melktap Grolloo, Jan van Goor van de gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe en Ilse van der Gun van Beleef Beilen.

  • Provincie Groningen

Johan Rispens de visser en mede-initiator van Solt, Desiree van der Wijk van project Samen Koken in het Westerkwartier en Jos Meijers van Toentje en Boeren voor de Voedselbank kregen de Waarde-Ring uit handen van gedeputeerde Henk Emmens.

  • Provincie Flevoland

Gedeputeerde Jan Klopman sprak zijn waardering uit voor Mariëlle Keijzer, landbouwer, secretaris van Boerennatuur Flevoland en actief in projecten van Actieplan Bodem en Water, Familie Flantua die zich heeft ingezet om Flevoland culinair op de kaart te zetten, en Jacobina Hoekstra, boerin, educatieboerin en één van de grondleggers van Kom bij de Boer.

 

Op zaterdag 14 oktober werd de erkenning voortgezet in de provincies Noord-Brabant en Zeeland.

  • Provincie Noord-Brabant

Peter van Agt van de Kipcaravan, Peter Dictus van de theaterproductie "Iets met Boeren" en Bart Pijnenburg van de zorgtuinderij ontvingen het eerbetoon van gedeputeerde Marc Oudenhoven.

  • Provincie Zeeland

Gedeputeerden Jo-Annes de Bat en Arno Vael spraken hun waardering uit voor Marcin Beaufort en Odile de Pooter van Koop, eet en beleef lokaal in Zeeuws-Vlaanderen, Jaap Kramer van Klompenmakerij Traas en John en Gabri van Esch van Het Melkhuis. Verder verkreeg De Heerenhoeve, op initiatief van Zeker Zeeuws, de titel ‘Zeker Zeeuws Streekproducent van het jaar 2023’ en werd Seafarm Seafood door de jongeren gekozen tot Zeker Zeeuws Streekproducent.

De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is de tweede week in oktober, van 5 t/m 12 oktober 2024, waarin we iederen bewust proberen te laten genieten van goed en gezond voedsel, want het smaakt beter als je weet wat je eet. Onze fantastische voedselsector en innovatie in alle schakels van de keten; alles over voedsel heeft een plek tijdens De Week van Ons Eten.  Wil je meer weten over de achtegrond, het bestuur en het projectteam? Lees dan snel "over ons"!