Aeres opnieuw trotse educatiepartner Dutch Food Week

In een tijd waarin gezonde voeding, voedselzekerheid en het voorkomen van voedselverspilling hoog op de agenda staan, verbindt Aeres zich dit jaar opnieuw als educatiepartner aan Dutch Food Week.

Als trotse educatiepartner van Dutch Food Week doet Aeres ieder jaar mee aan de foodweek. Vorig jaar nog lieten studenten van Aeres MBO Almere duurzame bierproducten proeven aan de inwoners van hun stad. In opdracht van Brouwerij Stijl ontwikkelden zij nieuwe producten uit restproducten van het brouwproces, zoals hop, bierbostel en restbier. Het resultaat: een zestal smakelijke producten, waaronder bierbrood, een vegetarische borstelburger en bierwafels.

Als enige groene kennisinstelling in Nederland biedt Aeres onderwijs, praktijkgericht onderzoek en commerciële kennisintensieve dienstverlening aan op alle niveaus: van praktijkonderwijs, vmbo, mbo en hbo, tot trainingen voor professionals. 

Prijs voor Zero Food Waste Receptenboek
Eibertje van Halteren geeft voedingslessen bij Aeres MBO Almere. Ze laat haar studenten bewust nadenken over voedselverspilling en gebruikt hiervoor de werkwijze ‘Design Thinking’ van de beproefde leermethode ‘Leren voor Duurzame Ontwikkeling’. “Studenten leren op een actieve en onderzoekende manier oplossingen te bedenken voor echte vraagstukken uit het bedrijfsleven. Ze krijgen alle vrijheid om creatief te denken, te reflecteren en samen te werken. Het feit dat de studenten voor een echte opdrachtgever werken en hun oplossing daar ook presenteren, maakt de lessen extra interessant. Deze leermethode levert ook veel mooie resultaten op. Op eigen initiatief ontwikkelden onze mbo-studenten vorig jaar het Zero Food Waste Receptenboek, waarmee ze in 2021 de MBO Challenge Voedselverspilling wonnen.”

Educatief lesprogramma over de toekomst van ons voedsel

Naast Dutch Food Week komt de productie, consumptie, bereiding en verwerking van ons toekomstige voedsel ook aan bod in het Educatief Programma Floriade. Als kennispartner van de wereldtuinbouw tentoonstelling ontwikkelde Aeres dit speciale lesprogramma voor 12-20-jarigen dat mede gebaseerd is op de leermethode Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Bedrijven kunnen hiervoor nog duurzame vraagstukken aanmelden.

Dutch Food Week

Dutch Food Week is hét nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Tijdens Dutch Food Week, dit jaar van 9 t/m 16 oktober, delen partijen uit de foodsector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten iedereen zien hoe zij werken aan de productie, distributie en ontwikkeling van ons voedsel.