Op woensdag 11 oktober wordt tijdens Dutch Food Week Altena de succesvolle film Onder het Maaiveld vertoond. Al meer dan 50.000 mensen zagen deze indrukwekkende documentaire waarin je op ontdekkingstocht gaat naar de wereld onder je eigen voeten. De film is een reis langs al het leven in de bodem. Dit leven zorgt door samenwerking voor de groei van planten.

De film geeft inzicht in nieuwe ontwikkelingen op het vlak van regeneratieve landbouw, agroforestry, stadslandbouw en bijv. bestrijding van hittestress in steden. De film besteedt ook aandacht aan de menselijke aspecten van voedingsproductie en het samen genieten van voeding.

Programma

Symposium en film zijn apart te bezoeken.
 
16.30 - 18.00:

  • Inleiding van de Gemeente Altena
  • Lezing van Dr. Tessa Avermaete
  • Panelgesprek met vertegenwoordigers vanuit de praktijk, de politiek en het onderwijs en de producent van de film Ignas van Schaick

18.00 - 19.00:

  • Proeven van lokale gerechten
  • Informatiemarkt met uiteenlopende thema’s

19.00 - 21.30:

  • Vertoning van de film Onder het Maaiveld
  • Napraten over de film en de bijeenkomst
  • Informele afsluiting

Extra informatie:

  • Locatie: Biesbosch Museumeiland - De Hilweg 2, 4251 MT Werkendam
  • Deelname aan de discussie, de maaltijd en de film is gratis, activiteit is vol!
  • Gespreksleider is Karin van den Berg, o.a. Heemraad bij Waterschap Brabantse Delta
  • Het symposium wordt georganiseerd door Gemeente Altena, ZLTO Altena-Biesbosch, ANV Altena-Biesbosch en Altenatuur

Achtergrond informatie

Met het symposium Onder het Maaiveld willen de Gemeente Altena, ZLTO Altena-Biesbosch, ANV Altena-Biesbosch en Altenatuur inwoners en ondernemers inspireren en uitnodigen om in gesprek te gaan over een gezonde bodem en de toekomst van landbouw en voedsel. Dat gesprek voeren wij op woensdag 11 oktober vanaf 16.30 uur in het Biesbosch Museumeiland. Onder leiding van Karin van den Berg discussiëren mensen uit de praktijk, wetenschappers en politici over verschillende onderwerpen. Juist op deze unieke locatie komen thema’s als voedsel, water en bodem letterlijk en figuurlijk samen.

Als key note spreker deelt Dr. Tessa Avermaete, bio-econoom van de KU Leuven, haar inzichten over een gezonde relatie tussen de bodem, voeding en voedselproductie. Zij pleit vooral voor een realistische benadering:  “Val consumenten niet lastig met morele keuzes over de vraag hoe ons voedsel wordt geproduceerd. Duurzame landbouw is een heel complex begrip, daar zijn de meeste onderzoekers het wel over eens. Laat ons de burgers niet wijsmaken dat er zoiets bestaat als een perfect duurzaam landbouwbedrijf.”  

Programma circulair voedselsysteem

De Gemeente Altena organiseert dit symposium vanuit het programma circulair voedselsysteem. In het programma circulair voedselsysteem gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders! 

Locatie

Locatie
Biesbosch Museumeiland
Hilweg 2
4251 MT Werkendam
Noord-Brabant

Details

Naam event
Symposium en film Onder het Maaiveld
Datum
wo 11 oktober 2023 16:30 – 21:30
Locatie
Biesbosch Museumeiland
Hilweg 2
4251 MT Werkendam
Noord-Brabant
Thema
De toekomst van ons voedsel
Doelgroep
Consumenten, Professionals
Toegang
Vrije toegang, reserveren verplicht, film ook los te bezoeken

Aan agenda toevoegen

Gemeente Altena

Op 1 januari 2019 is de gemeente Altena ontstaan door een fusie van de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Qua oppervlakte zijn we één van de grootste gemeente van Noord-Brabant. Gemeente Altena heeft 21 kernen waarin ruim 56.000 mensen wonen en werken. We zijn bij uitstek een groene gemeente waar landbouw en natuur elkaar afwisselen. Maar, vergis je niet, in Altena ligt ook één van de grootste (reparatie)binnenhavens van Europa, is transport een belangrijke bedrijfstak en met het prachtige natuurgebied de Biesbosch en vestingstad Woudrichem zijn we ook voor de toerist een aangename gemeente. De gemeente Altena zit vol ambitie! Programma circulair voedselsysteem Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld en geproduceerd, zonder verspilling. Zo ziet het voedselsysteem in Altena er in 2046 uit. Hier werken we met veel verschillende partijen aan, vanuit onderwijs, ondernemers, organisaties én overheid. Het programma circulair voedselsysteem is een samenwerkingsprogramma. Met concrete acties werken meerdere partijen aan de maaltijd van morgen: gezond, lokaal en duurzaam. Dat is de kracht van Altena! Lees meer over het programma circulair voedselsysteem.